news-details
Društvo

Predsjedniku Opštine Tivat krivična prijava zbog kršenja mjere samoizolacije

Izvor: Vijesti

Tivatska policija podnijela je krivičnu prijavu protiv predsjednika Opštine Tivat, Siniše Kusovca, zbog kršenja mjere samoizolacija.

-Sprovođenje u karantin je u toku-saopšteno je iz Uprave policije.

"Vijesti" su ranije objavile kako je Kusovac, prema tvrdnjama mještana, juče poslijepodne viđen na plaži Žukovica u Donjem Grblju.

Kusovac je potvrdio da je bio tamo, ali i tvrdio da nije izlazio iz automobila i da nije prekršio samoizolaciju.

Prema tvrdnji građana koji su se tamo zatekli, Kusovac je juče između 17 i 18 časova bio u Žukovici - jednoj od najljepših, ali pomalo dislociranih plaža u Boki.

On je tamo došao službenim automobilom Opštine Tivat, crnim “nisanom kaškaijem” (TV MN 001), koji je ranije sopstvenim rješenjem sam sebi stavio na 24-satno rapolaganje.

Kada je jedan od građana krenuo da ga fotografiše, Kusovac je to navodno primijetio i brzo se udaljio, ušao u automobil i odvezao se. Svjedoci su ipak slikali crni “nisan” kako zamiče uz put od Žukovice prema selu Glavatičići...

Iako se prvo nije javljao na telefon i odgovarao na SMS “Vijesti“, Kusovac je kasnije novinaru u telefonskom razgovoru kazao da se nalazi u svojoj kući i da je nije napuštao, te da sigurno nije bio u Žukovici.

Međutim, na pitanje ko je, ako ne on kojem je taj automobil stavljen na 24-satno raspolaganje, bio na neradni dan na Žukovici, Kusovac se najprije zbunio, a onda rekao da je automobil možda koristila neka druga osoba iz Opštine.

On je kasnije, nakon što su mu “Vijesti“ poslale fotografiju opštinskog automobila na seoskom putu i zatražile zvaničnu izjavu o tome, promijenio priču:

-Spustio sam se dolje (do Žukovice) i bio tamo bukvalno dva minuta. Nisam se kupao na Žukovici, već sam mjesto samoizolacije napustio na kratko, radi privatnog problema i uz saglasnost nadležnog sanitarnog inspektora. Inače, za mjesto samoizolacije mi je određeno selo Glavatičići u Grblju, a ne Tivat.

Nisam prekršio samoizolaciju jer nisam ni izlazio iz automobila i ni sa kim tamo nisam bio u kontaktu. Slobodno neka prijave oni koji su me tamo vidjeli ako sam sa bilo kime tamo razgovarao, neka kažu koliko je to trajalo i što je bilo. Prijavio sam sve policiji i sanitarnoj inspekciji i smatram da nisam prekršio samoizolaciju-kazao je Kusovac “Vijestima“, ne želeći da odgovori na pitanje što je uopšte tražio u subotu poslijepodne u Donjem Grblju i zašto je izlazio iz kuće.

Zbog toga što je tokom prošle sedmice na sastanku u Opštini bio u kontaktu s vaspitačicom iz tivatskog vrtića “Bambi”, kojoj je u nedjelju 29. juna kasno uveče potvrđena infekcija koronavirusom, Kusovac je zvanično u samoizolaciji od četvrtka, 2.jula.

On je testiran na koronavirus, ali u međuvremenu nije saopšteno kakav je bio rezultat.

Kusovac je prije nego što je u četvrtak objavio da mu je izrečena mjera samoizolacije, tri dana odlazio na posao i kontaktirao s brojnim građanima, a u utorak 30. juna je prisustvovao i govorio i na sjednici lokalnog parlamenta. Onima koji prekrše mjeru samoizloacije, po važećim propisima u Crnoj Gori, može se izreći novčana ili kazna zatvora do godinu dana.

Drugo krivično djelo koje se osobama koje krše samoizolaciju, a potvrdi se da su inficirane, može staviti na teret je prenošenje opasnih zaraznih bolesti. Onome ko ne postupa po odlukama, propisima i naredbama, usljed čega dođe do prenošenja zaraznih bolesti, zaprijećena je kazna od jedne do tri godine zatvora.