news-details
Društvo

U Luku Bar stiže deset tona dezinfekcionih sredstava, donacija Narodne Republike Kine

U Luku Bar ubrzo stiže deset tona dezinfekcionih sredstava iz donacije privatne kompanije Yinyuansheng, saopšteno je iz kineske medijske grupe Yu Xi. Riječ je o još jednoj pomoći Kine Crnoj Gori u borbi protiv pandemije COVID-19.

Iz kineske grupe navode da se kompanija Yinyuansheng sa sjedištem u provinciji Šandong bavi bio-tehnologijom.

 -Osim deset tona dezinfekcionih sredstva tokom projekta prikupljanja donacije, koji je inicirala crnogorska ambasada u Kini proteklih mjeseci, ta kompanija je Crnoj Gori donirala i 300 zaštitnih odjeća, 5.000 zaštitnih rukavica, 100 zaštitnih maski i 480 zaštitnih naočara koje su već dopremljeni u Crnu Goru čarter letovima u aprilu i maju-dodaju iz kineske grupe.

Prema istim navodima, s obzirom na posebne uslove  za prevoz dezinfekcionih sredstava, ta donacija nije mogla biti dopremljena avionima , pa je nakon dobijanja svih potrebnih carinskih dokumentacija i formalnosti koje je završila crnogorska ambasada u Pekingu, ova pošiljka 21. maja poslata brodom iz kineske luke Qingdao.

Iz kineske medijske grupe podsjetili su da je proteklih mjeseci povodom pandemije koja i dalje hara po cijelom svijetu, osim donacije kineske Vlade, više od stotinu kineskih institucija, kompanija i pojedinaca doniralo raznu medicinsku opremu Crnoj Gori preko Ambasade u Pekingu.

-U narednom periodu očekuje se još materijalnih donacija iz Kine za Crnu Goru- zaključuje se u saopštenju.