news-details
Društvo

Nove mjere NKT

Na predlog Instituta za javno zdravlje, Nacionalno kooridinaciono tijelo je odlučilo da od danas, zbog izuzetno visokog epidemiološkog rizika, bude zabranjeno organizovanje privatnih skupova – svadbenih svečanosti, maturskih i rođendanskih proslava i slično, a uvodi se i privremena mjera zabrane rada noćnih klubova i diskoteka.

-Mjere će se primjenjivati sedam dana, nakon čega će na osnovu analize efekta mjerâ biti donijeta odluka o tome da li će se mjere i dalje primjenjivati ili će njihova primjena prestati-navode u NKT-u.

Pojačana kontrola poštovanja samoizolacije

Kako ističu, odlučeno je da nadležni organi, prvenstveno Uprava policije i Uprava za inspekcijske poslove, pooštre kontrole poštovanja propisanih mjera, a pogotovo mjera samoizolacije.

-Samoizolacija se mora sprovoditi pod striktnim nadzorom nadležnih organa nadležnih za poštovanje mjere-zaključeno je na sjednici.

Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti podsjetilo je građane i kompanije na mjere koje su na snazi, prije svega obavezu nošenja zaštitnih maski u zatvorenom prostoru i držanja distance.

-Ukazujemo da osobe u samoizolaciji ne smiju da napuštaju objekat u kojem propisane mjere, kao ni da primaju posjete-naglasili su.

Donacije – bez novih izdataka

Usvojen je XII Izvještaj o stanju na računu i isplatama sa računa Operativnog štaba za upravljanje donacijama.

U Izvještaju je navedeno da je stanje na računu na dan 30. jun u 08:00 : 6.276.981,77 eura i 75.971,72 američkih dolara.

-Od otvaranja računa 19. marta 2020.  na žiro račun NKT je iz zemlje i inostranstva uplaćeno 8.035.850,90 eura i 75.971,72 američkih dolara. Ukupni odlivi u naznačenom periodu iznose 1.758.869,13 eura-kazali su iz NKT-a.