news-details
Ekonomija

Zelene pijace nedovoljno poznati mamac za turiste

Zelene pijace, ne samo na primorju, veliki su, a skriveni potencijal crnogorske turističke ponude, tvrdi poznati barski turistički radnik Mišael Bader, koji je već preduzeo konkretne korake da ovu “tajnu” rasvijetli, prije svega budućim turistima sa njemačkog govornog područja.

U razgovoru za Feral.bar, popularni barski Njemac, kako ga zovu prijatelji, naglašava da će epidemija koronavirusa proći, a da će turisti opet doći, te da se za “Dan poslije” COVID 19 u domaćem turizmu treba početi pripremati.

Na tom planu, Bader je već kreirao jedinstveni multimedijalni vodič posvećen zelenim pijacama, sa integrisanim audio-jezičkim priručnikom.

-Turisti iz Zapadne Evrope, pogotovo Njemci, obožavaju da probaju lokalne proizvode, a takođe i da se upoznaju sa tipičnom atmosferom zemlje domaćina, i njima su zato odlasci na zelene pijace doživljaj na više nivoa. S obzirom da je i lokalnim proizvođačima bitno da plasiraju svoje proizvode u potpunosti, reklamiranje zelenih pijaca je win-win situacija u kojoj svi dobijaju-priča Bader za Feral.bar  

On napominje da je greška što su u prezentaciji domaće turističke ponude do sada zelene pijace bile skoro neprepoznate kao jedinstveni segment: one, nastavlja naš sagovornik, garantuju “posebni doživljaj prilikom kupovine , a istovremeno predstavljaju istinsku radost za nos, nepce i oči”.

Zbog toga je na posebnoj stranici sajta www.utjeha.me, prvenstveno namijenjenog za promociju pponude iznajmljivanja apartmana za odmor, objavio pregled svih zelenih pijaca u Crnoj Gori, kako bi njemačkim turistima koji dolaz eovdje, a koji su gro njegovih gostiju, olakšao pronalazak najbliže zelene pijace.

-U skoro svakom većem mjestu u zemlji i danas postoji zelena pijaca kao šarena i autentična tržna mogućnost, koj anudi svježe i povoljno domaću proizvodnju i od lokalnih seljaka. Ponuda lokalnih specijaliteta je velika i prostire se od voća i povrća preko domaćeg vina i rakije do svježe ribe i još mnogo toga više-nastavlja Bader.

Ističući da od svojih godina dobro zna da su zelene pijace u Crnoj Gori z anjih atrakcija koju rado posjećuju, Bader je dodao da je na novoj stranici sajta obezbijedio sve aktuelne informacije za zelene pijace na jednom mjestu, uključujući radno vrijeme i tačnu lokaciju, koji se direktno mogu prikazati na Google mapi.

-Poseban dio ove stranice http://bauernmarkt.utjeha.me je integrisani audio-jezički priručnik. Klikom se dobijaju izrazi, brojke i naravno svi uobičajeni artikli na pijacama na crnogorskom jeziku. Audio-jezički priručnik je savršeno podoban da se ostvari komunikacija sa ljudima na zelenoj pijaci. I kad budete čuli, kako se pojedine riječi izgovaraju, onda ništa više neće ometati doživljaj prilikom kupovine. Uostalom, komunikacija na zelenim pijacama je sasvim neusiljena i može uslijediti i rukama i nogama-kaže u šali Bader. 

Da bi sve to “začinio”, on je novu stranicu obogatio i autentičnim receptima za pripremu tradicionalnih crnogorskih jela sa lokalnim proizvodima sa zelene pijace.